Nyheds Arkiv

 

 

 

Tilmeld til nyhedsbrev: http://destinationsudviklingsønderjylland.dk/aktuelt/nyhedsbrev/

 

Seneste nyhedsbrev: https://destination-sonderjylland.clients.ubivox.com/newsletter/83120/40534941/12954921/

 

 

 

 

 

 

Nyheder 2009-10

Sidste fælles kampagner i 2010
Sønderjyske Fristelser gennemfører de sidste to fælles kampagner i november. Det er derfor sidste chance for tilmelding nu, hvis du vil være med.

 

Det har længe været planlagt at gennemføre en fælles julekampagne rettet mod trendsættere, især journalister der skriver om mad, ultimo november. Der er stor opbakning til denne kampagne, hvor 9 virksomheder indtil videre har meldt sig til. Dermed er det sikkert at vi gennemfører denne kampagne, men der er stadig plads til flere, så I er velkomne til at kontakte mig, hvis I ønsker at vide mere om denne kampagne.

 

Nu er muligheden for et samarbejde med Jydske Vestkysten også dukket op. De vil gerne udgive et magasin i tillæg til avisen, som skal handle om de gode sønderjyske fødevarer og mad traditioner. Det er vi rigtigt glade for, og indtil videre har 7 virksomheder sagt ja til at bakke op om initiativet som sponsorer. Det er der en lang række fordele ved, så hvis I er interesserede og ønsker at vide mere, er I også velkomne til at kontakte mig vedrørende dette initiativ.

 

Sønderjyske Fristelser gennemfører også workshops, hvor du gratis og uforpligtende har mulighed for at møde andre sønderjyske fødevarevirksomheder. Vi har netop afholdt en sådan workshop den 8. oktober hos Naturmælk, hvor de fremmødte virksomheder fik mulighed for at tale om fremtidige samarbejdsmuligheder. Der er planlagt en afsluttende workshop den 14. januar 2011, hvor alle sønderjyske fødevarevirksomheder er velkomne.  Tilmelding til hvs@ehaa.dk

 

Workshop for sønderjyske fødevarevirksomheder
Fredag den 8. oktober kl. 13-16 afholdes næste workshop hos Naturmælk. På workshoppen gennemgår vi den kommende julekampagne, samt samarbejdsmulighed med Jydske Vestkysten mm. Der vil også være rig mulighed for at få en snak med andre indenfor branchen og udveksle erfaringer. 
Alle sønderjyske fødevarevirksomheder er velkomne til at deltage gratis. Tilmeld dig arrangementet ved at sende en mail til hvs@ehaa.dk

 

Smag på Sønderjyske Fristelser på Kulinarisk Sydfyn d. 26. og 27. juni  
 Du kan møde fire virksomheder fra Sønderjyske Fristelser på det store fødevaremarked ”Kulinarisk Sydfyn” i Svendborg den 26.-27. juni. De fire virksomheder er Naturmælk, Gram Slot, Krusmølle Kilde og Sønderjydsk kål. De vil sammen danne et lille hjørne på markedet med gode sønderjyske fødevarer. 
 
Læs mere på: www.kulinarisksydfyn.dk

 

Invitation til pinsefrokost d. 20. maj på Restaurant Saison
I Sønderjylland er vi stolte af vores madkultur, og vi vil gerne dele det særlige sønderjyske køkken med andre. En række sønderjyske fødevareproducenter er derfor gået sammen om at fortælle om ”Sønderjyske Fristelser”, så vi kan få udbredt kendskabet til den gode mad med de stolte traditioner.
 
Vi inviterer derfor sammen med Erwin Lauderbach til pinsefrokost. Efter en god frokostbuffet serverer vi efter utallige opfordringer sønderjysk kaffebord.
 
Datoen er d. 20. maj kl. 11.30-13.30 på Restaurant Saison, Strandvejen 203, 2900 Hellerup. Tilmelding til es@ehaa.dk

 

Kampagner 2010
På workshoppen d. 19. marts, blev det besluttet at gennemføre disse fælles kampagner i 2010:
København foråret 2010: 
– Pinsefrokost for trendsættere tirsdag 25/5 

Sønderjylland sommer 2010: 
– Kulinarisk Sydfyn 26/6-27/6 

Sønderjylland sommer 2010: 
– Royal de luxe PR rundtur mandag 13/9 - tirsdag 14/9 

København efterår 2010: 
– Julekurv til trendsættere mandag 29/11 


 

Sønderjyske Fristelser går mod Tyskland
Efter med stort gennemslagskraft at have sat sønderjysk madkultur på dagsordenen hos københavnerne - blandt andet med åbning af den sønderjyske ambassade - satser madprojektet Sønderjyske Fristelser nu på at erobre storbybefolkningerne i Hamborg og Berlin.

- Fokus er et lidt andet i Tyskland. Hvor vi i Danmark er gået efter trendsættere og derfra videre til forbrugerne, er det i Tyskland indkøberne, vi skal have kontakt med, siger projektleder Hanne Vibeke Seidler.

Tysklands-kampagnen skydes i gang med en workshop den 5. februar kl. 9-13 hos Naturmælk i Tinglev. Det er gratis at deltage i workshoppen, det kræver blot tilmelding. Alle fødevareproducenter, som gerne vil vide mere om det tyske marked, er velkomne til at deltage.
 
Hvad spiser du til din tradition?
Vær med til at udbrede kendskabet til de særlige traditioner, der knytter sig til den sønderjyske madkultur – fortæl hvilke sønderjyske begivenheder og traditioner du stadig holder i hævd og hvad du spiser til.
 
Hver tradition og begivenhed i Sønderjylland har haft sin særlige spise – og mange steder i Sønderjylland holder man stadig fast i de gamle traditioner, der har været med til at gøre det sønderjyske køkken landskendt.
 
Sønderjyske Fristelser vil gerne være til at udbrede kendskabet til, hvad der gør det sønderjyske køkken helt unikt og til at fortælle historierne om Sønderjyllands madkultur.
 
”Der er i øjeblikket stor interesse for de sønderjyske fødevarer og kulturen i det sønderjyske køkken. Flere madskribenter og københavnske trendsættere har været på besøg i Sønderjylland og er blevet opmærksomme på, at her har vi noget helt særligt” fortæller projektleder Hanne Vibeke Seidler. Noget af det, der lægges mærke til er de specielle  og anderledes sønderjyske retter, som ofte er en ny smagsoplevelse for de, der ikke er opvokset i Sønderjylland.
 
”Retterne har ofte en spændende tradition og historie bag sig og knytter sig ofte til en særlig begivenhed, et særligt område eller en bestemt slægt i Sønderjylland. De begivenheder og traditioner skal vi have fat i og have fortalt – for de har været med til at skabe det sønderjyske køkken som det ser ud i dag” fortæller Hanne Vibeke Seidler.
 
Har du og din familie en sønderjysk tradition eller begivenhed, hvor en særlig madtradition eller madret knytter sig til, så send en mail med historien til Hanne Vibeke Seidler, Sønderjyske Fristelser på hvs@ehaa.dk
 
Følg med her på siden, hvor du i den kommende tid vil kunne se hvilke retter, begivenheder og traditioner sønderjyderne stadig følger.

 
2009 blev afsluttet med maner
I december måned sendte vi en julehilsen til mange af dem, som vi har haft glæde af at få kontakt med i løbet af 2009. Det er en gammel sønderjysk tradition, at sende en kurv med julelækkerier, som en varm hilsen i en kold tid. Denne tradition vil vi videreføre, og vi håber, at lækkerierne har glædet modtagerne
 
Sønderjysk æbledessert er børnenes favorit
Blandt skinkeruller med hvidkål, ovnstegt kylling med bagte rodfrugter og grønkålslasagne rendte æbledesserten med 1. pladsen som børnenes favorit, da ti børn i weekenden d. 13.-15. november blev præsenteret for de sønderjyske specialiteter. 
 
På Hellevad Vandmølle nær Rødekro lærte de seks københavnske journalister og deres familie om sund mad til børn sammen med en diætist. Både børn og voksne fik fingrene ned i de sønderjyske fødevarer – og børnene fik lov at være smagsdommere ved at stemme om hvilken sønderjysk ret, der var deres favorit. Som nævnt fik æbledesserten tildelt flest guldstjerner.
 
Alle retter blev lavet af råvarer fra de sønderjyske fødevareproducenter, der står bag Sønderjyske Fristelser.  Udover børnenes madanmeldelse bestod de øvrige aktiviteter af besøg hos fødevarevirksomhederne Sønderjydsk Kål og Slagter Lampe, som blev efterfulgt af en lækker frokost på Krusmølle.
 
Skulle du blive fristet til at smage børnenes favorit er du velkommen til at henvende dig til Hanne Vibeke Seidler på hvs@ehaa.dk – så får du opskriften tilsendt.

 
Børnenes Jul i Sønderjylland 13.-15. nov
Fødevareproducenterne bag Sønderjyske Fristelser ønsker at give den særlige sønderjyske madkultur videre til familierne i Danmark og særligt til familiernes yngste – som kan være med til at fastholde og udfordre traditionen i den sønderjyske madkultur. Derfor inviterede de seks børnefamilier på bondegårdsweekend d. 13.-15. november.
 
Hellevad Vandmølle lagde hus til weekendopholdet, som efter en lækker middag fredag aften sluttede af med godnathistorier for børnene på høloftet, mens de voksne slappede af. Lørdag blev energien og inspirationen udfordret på Krusmølle, hvor frokosten også blev indtaget.

Men familierne skulle ikke bare nyde de Sønderjyske Fristelser; de skulle også have fingrene ned i kagedejen - bogstavelig talt – og tage de sønderjyske opskrifter i brug. Mens børnene bagte småkager i det ene køkken lørdag eftermiddag, forberedte og lærte forældrene om de gode råvarer i det andet køkken sammen med en diætist.
 
Fokus var på den sunde mad til børnefamilien lavet af friske råvarer hvor kvalitet, friskhed og nænsom forarbejdning er med til at fastholde råvarernes gode egenskaber. Smagsdommerne var børnene, som efter middagen stemte om de kunne lide maden. Resultatet var en weekend med smagsoplevelser, der vidner om den forskel gode råvarer gør helt inde fra hjertet og ud i finderspidserne for både kroppen og sjælen.
 

 

Kulturnatten i København d. 9. oktober 2009 - forkæl smagsløgene og kom med til Sønderjylland – for et øjeblik
Tag med tilbage til rødderne, når Sønderjyske Fristelser inviterer københavnerne på en smagsoplevelse rundt i det sønderjyske køkken på Kulturnatten fredag d. 9. oktober. Kulturnatten skal åbne københavnernes øjne for det nye og anderledes, og flytte dem – i hvert fald et øjeblik. Det er Sønderjyske Fristelser helt med på - de vil nemlig gerne flytte københavnerne med til Sønderjylland for et øjeblik og præsentere dem for den særlige sønderjyske madkultur.
 
Det sønderjyske køkken er nemlig noget særligt – præget af landsdelens dramatiske fortælling om hertuger, grænser og genforening krydret med internationale maritime relationer og en særpræget natur. Københavnerne og Kulturnattens gæster kan møde de Sønderjyske Fristelser foran Axelborg, hvor der vil være mulighed for at smage på alt det, der er særlig sønderjysk.
 
Der skal rigtig peber i pebernødder
Kents Kager Krummer er med i Sønderjyske Fristelser for første gang på Kulturnatten. Kent tager en lille mundsmag af sin plumkage med - og forventer at gi gæsterne, der kommer forbi Axelborg, en energiindsprøjtning ved at forkæle smagsløgene og sjælen med sin julekage lavet efter familiens opskrift.
 
”Vi skal tilbage til rødderne – kager skal dufte og smage af tradition og her gør gode råvarer forskellen” fortæller Kent Schneefeldt, ”det er en flad fornemmelse at købe pebernødder, der ligeså godt kunne være en brunkage, fordi dejen er nøjagtig den samme. Der skal rigtig peber i pebernødder, så vi får de gode kager tilbage på julebordet” slutter Kent. Opskriften vil Kent ikke ud med, men pebernødderne kommer i handlen til jul, hvor smagsløgene så kan forkæles.
 
Udover plumkagen fra Kents Kager Krummer kan du lade dig friste af Kildevand fra Krusmølle, økologisk ost fra Naturmælk, sandwich med æggesalat og kylling/bacon salat fra Graasten Salater, grønkålspate fra Sønderjydsk Kål og kålpølse fra Slagter Lampe. Sidstnævnte skal du selv stege over bålstedet på pladsen – så du sammen med smagen af Sønderjyske Fristelser kan få varmen i Kulturnatten.

 
Gourmetrundtur i Sønderjylland 14. & 15. september 2009

Næste initiativ i de Sønderjyske Fristelser bød på et eksklusivt gourmetophold i Sønderjylland fra mandag d. 14. september til tirsdag d. 15. september. Her var udvalgte gæster inviteret til at opleve og smage på Sønderjylland og den sønderjyske madkultur på nært hold.
 
Turen startede i København, og ved ankomsten til Sønderjylland begyndte rundturen. Vi startede midt i det frodige Sønderjylland på Gram Slot, hvor vi fik en god sønderjysk frokost. Herefter tog vi ud til Højer Pølser ved Vadehavet og hørte om håndværket bag de sønderjyske pølser og der vil være et stort udvalg af smagsprøver. Derefter besøgte vi det økologiske mejeri Naturmælk i Tinglev i grænselandet og smagte på sønderjyske specialiteter.

Turen sluttede med et eksklusivt ophold på Fakkelgården ved Flensborg Fjord, hvor gæsterne fik en sanselig oplevelse ud over det sædvanlige. Her blev de forkælet med en gourmetmiddag tilberedt med nænsom hånd af de gode sønderjyske råvarer. Dagen efter bød på en udsøgt morgenbuffet på Fakkelgården, hvorefter turen gik tilbage til København.

 

 

Den Sønderjyske Ambassade 24. august 2009 på Kong Hans

Vi inviterede en lang række kendte kokke og trendsættere indenfor den kulinariske verden til en sønderjysk frokost på restaurant Kong Hans i København.
 
Fødevareminister Eva Kjer Hansen, som bor i Sønderjylland, bød velkommen. Herefter fortalte Christine Feldthaus, kendt fra DRs ”Kender du typen?”, om de kræsne sønderjyder. Christine er selv vokset op i Sønderjylland.
 
Der blev serveret en gourmet frokost med moderne fortolkninger af traditionelle sønderjyske retter, kreeret af chefkokkene fra den sønderjyske restaurant Fakkelgården.
 
Desuden blev Thomas Rode Andersen, chefkok på Kong Hans, udnævnt til ” Den Sønderjyske Gourmet Ambassadør”. Thomas Rode Andersen er som sønderjyde en god repræsentant for sønderjysk madkultur og er med en Michelin stjerne i ryggen et godt bevis på, hvad gode sønderjyske værdier og den sønderjyske madkultur kan føre til.
 
Ønsker du information fra arrangementet i form af pressemateriale eller pressebilleder er du velkommen til at kontakte os.